ЕКСПЕРТНО-КРИМІНАЛІСТИЧНИЙ ЦЕНТР МВС УКРАЇНИ

Daily Archives: 31/10/2023

Судово-балістична експертиза (експертиза зброї та боєприпасів до неї) спрямована на вивчення та аналіз характеристик вогнепальної зброї різних систем, видів та калібрів й боєприпасів до неї, їх функціонування, слідів застосування вогнепальної зброї та об’єктів із вогнепальними пошкодженнями.

1. Вивчення зброї: експерт аналізує балістичні та технічні характеристики вогнепальної зброї й боєприпасів до неї, встановлює їх конструктивні особливості, тип, вид, калібр, модель, принципи роботи частин й механізмів та їх взаємодію між собою.

2. Вивчення механізму проведення пострілів (причин за яких проведення пострілів неможливе): вимірювання початкових швидкостей польоту метальних снарядів й розрахунки їх показників кінетичної енергії, встановлення умовної траєкторії польоту метального снаряду.

3. Порівняння та ідентифікація: експерти вивчають сліди на об’єктах балістичного походження (кулі та їх фрагменти, гільзи, інші компоненти спорядження патронів), що залишаються частинами зброї з метою встановлення виду, типу калібру зброї, якими вони були залишені та порівнюють їх між собою для вирішення завдань ідентифікаційного характеру щоб встановити чи залишені вони певним екземпляром зброї.

4. Вивчення вогнепальних пошкоджень: експертами проводяться дослідження з метою встановлення видів пошкоджень, їх характеристик й особливостей на різного виду перешкодах, встановлення таких ситуаційних характеристик пострілів, як напряму, послідовності, відстані.

5. Висновок експерта: на основі проведених досліджень та оцінки їх результатів, експерт складає письмовий висновок, в якому відображаються хід дослідження та їх результати.

Судово балістична експертиза використовується в судових процесах в якості джерела доказів та інших сферах, де потрібно залучення спеціальних знань та вирішення завдань, пов’язаних із вивченням вогнепальної зброї, боєприпасів до неї та слідів її застосування.

Експертна служба МВС